Gubbröra

Denna sillröra är ett måste på Gökottan när vi varje år träffas tidigt på morgonen och äter frukost ute i naturen. Grovt bröd smakar gott till.
Äter man gubbröran lite mer framåt kvällen passar den mycket bra som förrätt med knäckebröd och en kall snaps!
Gör helst röran några timmar innan du ska äta den så smakerna hinner utvecklas.

För 12 bufféportioner eller 6 förrättsportioner

375 g matjessill
3 ägg
1,5 dl A-fil
0,5 dl färsk dill
150 g rödlök
1 dl lättmajonnäs
Salt
Peppar.

Gör så här:

Koka äggen och låt dem svalna. Hacka äggen, gulorna för sig och vitorna för sig. Äggulorna blir oftast ett smuligt mos, men äggvitorna går att tärna fint.

Hacka löken och dillen fint.

Ta upp sillen ur spadet och tärna den. Spara ca 2dl spad.

Blanda alla ingredienser utom äggvitan. Smaka av med salt, peppar och sillspadet. Var försiktig med saltet, smaka hellre av igen och salta mer innan röran serveras.

När du är nöjd med smaken, vänd ner äggvitorna så de behåller formen.

Spara lite av spadet till sista avsmakningen. Det håller i kylen i en burk med lock.