Hur länge håller äggen?

Hur länge håller äggen?

EUs regler säger att bäst före datum på ägg ska sättas 28 dagar efter värpdagen. Butikerna får inte sälja ägg senare än 7 dagar före bäst före datumet, utan tvingas kasta dem. Märkningen gör också att ägg slängs i onödan i hemma hos folk.

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Anledningen till att ägg ska förvaras med den spetsiga änden ner är att i den trubbiga änden finns det en luftficka. Hållbarheten förlängs om luftbubblan är längst upp istället för att trycka på underifrån.

Så varför har då denna EU-regel? Detta hittade jag på slangintematen.se:

“Men varför står det då bara 28 dagar på kartongen?
– Det beror på att märkning och förvaring av ägg lyder under en EU-lagstiftning. I de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur och livsmedelshygienen är ofta sämre än i Sverige. Dessutom är cirka 30 procent av äggen inom EU bärare av salmonellasmitta. Därav det relativt korta bäst före-datumet.

Så man riskerar inte att bli sjuk om man äter ägg vars bäst före-datum passerat?
– Nej, svenska ägg är salmonellafria och man känner på lukten om ägget är skämt och därför bör kasseras. Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte.”

Slutsats – Ägg förvarade i kyla håller god kvalitet minst två månader och ofta längre efter det har värpts.

Är ägget gammalt?

Kolla hur färskt ett ägg är genom att lägga det i vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det gammalt och kan vara dåligt. Detta beror på att skalet har porer som släpper igenom gas. Med tiden avdunstar viss del av äggvitan och en luftficka bildas i äggets trubbiga ände som lyfter ägget. Om ägget flyter betyder det dock inte att man måste slänga det. Genom att knäcka ägget kan du avgöra det. Så länge det luktar okej går det att äta. Ett dåligt ägg luktar illa och ska kastas.

Ett knäckt ägg är purfärskt om gulan är toppig och vitan ligger som en tjock hinna över ägget, med ett yttre skikt med mera tunnflytande vita runt om. När ägget åldras verkar enzymer nedbrytande på proteinhinnorna och äggvitan tunnas ut. Så länge det luktar okej går det att äta. Ett dåligt ägg luktar illa och ska kastas.

Purfärska ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Då håller ägget lättare ihop.

Ägg finns att köpa i olika storlekar, små (S), medelstora (M), stora (L) och extra stora (XL). I recept används mediumstora ägg, om inget annat anges.

  • 2 mediumstora knäckta ägg blir ca1 dl.
  • 3 mediumstora äggvitor är ca1 dl.
  • Både hela ägg och äggvita väger ca 100g/dl
Storlek Hela ägget, gram Äggvitan, gram Äggulan, gram
S > 53 > 31 > 17
M 53 – 63 31 – 37 17 – 20
L 63 – 73 37 – 42 20 – 23
XL < 73 < 42 < 23

Ägg finns också att köpa i dunk. Man kan köpa hela ägg eller endast äggvita . Det är bra att ha om man ska göra stora satser till exempel maräng och vill slippa få en massa äggulor över.

Märkning
Producentägg är märkta med en kod. Första siffran anger: 0=ekologiskt, 1=frigående ute, 2=frigående inne, 3=burhöns. De märks också med ursprungsland t.ex. SE för Sverige. Ägg sorteras och märks också efter storlek, se tabellen.