Alger

I Asien har man ätit alger och sjögräs i ett par tusen år. Men i Sverige känner de flesta bara till noribladen, de mörkgröna arken runt norirullarna och wakame som serveras på varje sushirestaurang. Alger och sjögräs är sällsynta i svenska mataffärer och det beror kanske på att smaken och konsistensen känns främmande; det smakar hav. I likhet med i många kålväxter, som många har svårt för, finns det i alger svavelföreningar i som inte gillas av alla. Men precis som med kål får man med hjälp av kryddor!

I de asiatiska köken är algerna vanliga ingredienser i sallader och wokade rätter. Det mesta odlas, men det plockas även vilda alger och sjögräs. Man använder även geléämnen utvunna ur alger istället för gelatin, tex karragenan och agar. Agar är tillverkat av rödalger (precis som karragenan).

Det är den speciella miljön på havsbottnen som gör att alger och sjögräs utvecklar extra näringsämnen för att de ska kunna överleva kylan, mörkret och vattentrycket. 

Alg eller sjögräs?

Alger har inga rötter, utan tar upp näring via växtkroppen. Sjögräs är fröväxter med rötter. Tång är ett ord som oftast brukar användas om brunalger.

Några vanligt alger som man kan träffa på i maten:

Wakame

Denna brunalg, ursprungligen från Japan, är mild i smaken och passar bra i en sallad och till fisk och kött. Wakame är algen som ofta förekommer i sushirestaurangernas misosoppa eller som sallad med sesamoljedressing.

Mekabu

Mekabu kallas skotten som växer längst ner på wakamealgen. Den milda, lite söta smaken gör att algen betraktas som extra fin i Japan och övriga Asien. Mekabu används i små mängder, mer som en krydda än som en bärande ingrediens.

Hijiki

Brunalgen är en klassisk ingrediens i japansk husmanskost. Används i soppor och grytor. Sedan upptäckten av små mängder arsenik varnar dock flera länders motsvarighet till Livsmedelsverket för att äta större mängder av algen.

Nori

Kanske den mest kända algen i Sverige. Rödalgen pressas och rostas och säljs som ark, flingor eller i tunna remsor. På sushirestauranger används noriark till maki, de klassiska sushirullarna, och till strutformade temaki.

Karragenalg

Algen, också känd under namnet Irish moss, är en rödalg som växer längs med Atlantkusterna. Algen har god, bitig konsistens och passar i en sallad. Ur algen utvinns förtjockningsmedlet karragen, som bland annat används i glass.

Kombu/Kelp

Kelp är en snabbväxande brunalg som kan bli mycket lång. Som livsmedel säljs algen under namnet kombu. Den används i buljong (japanska dashi) och grytor, och även som en ingrediens i örtsalt. Kombu har använts för att ge en mustig smak i japanska buljongkok i över tusen år och faktiskt var det tack vare kombu som gjorde att umami, den femte smaken, upptäcktes i början av 1900-talet. En japansk forskare konstaterade att algen gav en smakupplevelse som skiljde sig från de övriga grundsmakerna sött, salt, surt och bittert. 

Svenska alger

Flera svenska alger går att äta. Sorter man kan hitta är bland annat knöltång (liknar blåstång), som växer i lugna lägen. En annan sort är snärjtång, som ser ut som godissnören. Dessa brunalger är goda i en sallad. Också den vackra grönalgen havssallad och rödalgen dilsea carnosa, även kallad köttalg, går bra att äta direkt.

Hur får man tag i alger och vad gör man med dem?

I dag säljs förpackningar med blandade alger både torkade och frysta. Noriark finns snart i varenda affär, men frysta alger kan man få leta efter i asiatiska affärer.

Blötlägg torkade alger i vatten några minuter, häll sedan av vattnet och låt dem eventuellt rinna av på hushållspapper. Goda att toppa en sallad med eller för att smaksätta en soppa. Blötlagda sväller algerna till cirka tio gånger vikten.

Plockar man själv finns snärjtång, kola- snören, grönalgen havssallad och rödalgen dilsea carnosa, även kallad köttalg, att välja på. Dessa går att äta direkt.

Inga alger är direkt giftiga, men de smakar mer eller mindre gott. Tänk dock på att plocka i rena områden, inte i stillastående vatten, inte nära en hamn eller där det finns andra föroreningar.

Sök bland sallader och tillbehör för recept med alger!