Ångkokt aubergine med sojadressing

Dessa kinesiska auberginer kan ätas som förrätt eller som tillbehör.

image

Här har vi valt att servera auberginerna som vegetarisk huvudrätt med ris/shiratakinudlar. Vi strödde salladslök över för att ge rätten färg och tuggmotstånd.

4 portioner

4 små auberginer
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
4 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
Ca 0,5 tsk chiliflakes
3 msk sukrin gold

Gör såhär:

Tvätta och skär av fästena av auberginerna. Dela dem på mitten om det behövs för att du ska få plats med dem under ångkokningen.

Koka upp vatten i en kastrull med ånginsats eller pastasil. Sänk sedan temperaturen till medelvärme.

Lägg auberginerna i grytan och ångkoka i 15 minuter eller tills en ätpinne går lätt att sticka igenom. Låt auberginen svalna.

image

Riv skalet av auberginerna, tillexempel med en sked.

image

Riv eller skär sedan auberginen i strimlor med händerna.

Finhacka vitlöken och blanda med resterande ingredienser i en skål.

Blanda auberginen med dressing och låt dra en stund.

image