Bönpasta med lax och ärtor

4 portioner

4 portioner bönpasta
2 vitlöksklyftor
1 dm purjolök
0,5 msk smör&rapsolja
200 g gröna ärter
2 citroner
1 dl hackad dill + dillvippor till garnering
12 skivor kallrökt lax
Salt
Peppar

Gör så här:

Koka bönpastan enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av och spara ca 1,5 dl kokvatten.

Hacka vitlöksklyftorna och purjolöken fint.

Fräs löken mjuk i smöret.

Häll ner ärtor och kokvattnet från pastan och låt puttra några minuter.

Ta pannan av plattan och mixa lite slarvigt.

Tvätta citronerna noga. Skär den ena i klyftor och spara till servering. Riv skal och pressa saft av den andra citronen. Smaka av såsen med citronskal, citronsaft, dill, salt och peppar.

Häll såsen över pastan och rör om. Häll upp på ett snyggt fat och arrangera skivor av rökt lax runt pastan. Garnera med dill och citronklyftor.