Chokladmarängtårta

Lite pysslig att tillaga, men helt gudomlig! Denna åt Helena första gången på avd 55 när hon var nyutbildad sjuksköterska. Det var en doktor vid namn Jonna som bjöd på den.

Marängbottnar:

6 äggvitor
3,75 dl socker
5 msk kakao

Vispa vitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner kakaon.
Dela smeten i fyra lika stora delar. Tre delar formas till runda bottnar och den fjärde delen spritsas till stänger på bakplåtspapper.
Grädda i 150 grader i mitten av ugnen i 45 minuter.

Chokladmousse:

200 g mörk choklad
6 äggulor
1 msk snabbkaffepulver
6 dl vispgrädde
1 krm salt
2 dl hackade hasselnötter
0,5 dl socker

Rosta nötterna i torr stekpanna. När de nästan är klara, så strö över sockret så de blir karamelliserade. Ta undan ca 1/4 av nötterna och spara till garnering.
Smält chokladen i vattenbad, dra av plattan och rör ner äggulorna, saltet och kaffepulvret.
Vispa grädden och vänd ihop med nötter och chokladsmet.

Garnering:

En kaka vit choklad
Kakaopulver
De sparade nötterna

Montering:

Lägg ihop bottnarna med mousse imellan och ovanpå.
Lägg stängerna lite snyggt på moussen.
Dra med en stor kniv över baksidan av den vita chokladen så det bildas rullar eller tjocka spån eller hyvla spiraler. Strö dessa över tårtan.
Strö över de sparade nötterna och pudra över kakao efter behag.