Egen pasta

Torkad pasta man köper i affären är ofta gjord på durumvetemjöl som sägs ge gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Durumvete har högre glutenhalt och ger därför en klistrigare deg. Vanligt vetemjöl har så hög glutenhalt att det går bra det med. Hälften av varje är en bra kompromiss om man vill prova durumvetemjöl, man kan även byta ut lite av mjölet mot fullkornsvetemjöl. Pasta på durumvete eller med lite fullkorn i kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en sådan deg.

Ingredienser:

500 gram vetemjöl eller durumvetemjöl
5 ägg
ev 1-2 msk vatten

Gör såhär:

Gör en hög av mjöl på bakbordet.
Häll äggen i en urgröpning i mitten av mjölhögen. Vispa runt med en gaffel tills äggen och mjölet har blandats.
Knåda degen med händerna tills den känns jämn och klibbfri. Tillsätt ev vatten, lite i sänder, tills konsistensen känns bra. Lägg degen i en plastpåse i kylen minst 30 minuter.
Degen är nu klar för att köras i pastamaskinen och skäras till valfri form för att sedan kokas.

One thought on “Egen pasta”

Comments are closed.