Fattiga riddare

Enligt vad jag hittat på nätet är ursprunget till namnet fattiga riddare en direkt översättning från tyskans arme ritter eller engelskans poor knights. Rättens rötter finns i 1400-1500-talens kloster i Andalusien, där den var tillåten fastemat. Först under 1800-talet dyker fattiga riddare upp i kokböckerna. I Frankrike kallas fattiga riddare för förlorat bröd, Pain Perdu. I Spanien kallas de torrijas – toast, i USA french toast och i Storbritannien kallas de oftast för eggy toast eller poor nights.

Servera de fattiga riddarna som helgfrukost, brunchrätt eller efterrätt. Riddarna kan lätt varieras med olika smaksättningar och tillbehör.

4 portioner

2 ägg
2,5 dl mjölk
en nypa salt
6 skivor bröd
2 msk smör

Förslag till smaksättning av smeten, valfritt:
1 krm kanel
1 krm muskot
1 tsk vaniljsocker

Att strö över/doppa riddarna i:
2 tsk kanel blandat med 1 dl strösocker
Florsocker

Förslag till servering:
Flytande honung
Färska bär
Lönnsirap
Bräckt skinka
Knaperstekt bacon
Vaniljvisp/sås
Färsk frukt
Sirap
Vaniljglass

Gör så här:

Vispa ihop ägg och mjölk. Vispa ner eventuell smaksättning, valfritt.

Skär brödet i trekanter och doppa i ägg- och mjölkblandningen. Tryck ner bröden i blandningen och låt dem ligga så länge att de suger till sig riktigt av vätskan.

Hetta upp smöret i en stekpanna.

Stek brödet tills de fått fin färg.

Doppa riddarna i kanelsocker, eller pudra över florsocker.

Servera med valfria tillbehör.