Folkets bröllopstårta

Mycket god tårta med marsipan, mandel, jordgubb och vanilj. Tårtan togs fram av Sveriges Bagare och Konditorer för Victoria och Daniels bröllop.

Vrrsion 1

10 bitar

Tårtbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver

Mandelkrisp:
1 dl mandel
0,5 dl branflakes
100 g mjölkchoklad

Vaniljbavaroise:
3 gelatinblad
0,5 vaniljstång
2 dl mjölk
0,5 dl strösocker
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1,5 dl jordgubbssylt
rivet skal av 0,5 citron

Garnering:
3 dl vispgrädde
300 g vit marsipan
florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tårtbotten:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, mald mandel och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp på galler och låt kallna. Dela kakan i två bottnar.

Mandelkrisp:

Rosta mandeln i en torr het panna. Hacka den fint. Krossa flingorna. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Blanda med mandel och flingor. Stryk ut till ett tunt lager på bakplåtspapper. Låt stelna i frys.

Vaniljbavaroise:

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.

Vispa äggulor och resten av sockret till en luftig smet. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm på svag värme under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen och låt krämen svalna något.

Ta upp gelatinbladen, rör ner dem i den varma krämen. Rör om tills de har smält. Låt krämen svalna.

Vispa grädden och blanda med krämen.

Blanda jordgubbssylten med rivet citronskal.

Montering:

Lägg en botten i en form med löstagbar kant. Bred ut bavaroisen på bottnen och låt stelna i kylen en halvtimme.

Bred på sylten. Hacka mandelkrispet och strö det över sylten. Lägg på nästa botten. Låt tårtan stå i kyl minst 4 tim.

Vispa grädden till garneringen och bred den över tårtan.

Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Pudra över florsocker.

Version 2

Tårtbotten:
50-75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl Strösocker
3 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten

Jordgubbskompott:
250 g, 0,5 liter jordgubbar:
1 citron, saften
2,5 dl Dansukker Gelésocker Multi

Mandelkrisp:
2 Dubbeldaim krossade

Vaniljkräm:
4 äggulor
3 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
0,75 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg eller kesella

Sockerpasta:
1,5 tsk gelatinpulver + 2 msk kallt vatten
15 gr kokosfett
0,5 dl vit sirap
7 dl florsocker

Garnering:
100 g vit choklad
Florsocker

Gör så här:

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker lätt och pösigt. Tillsätt smöret i klickar och vispa in det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten växelvis med vattnet. Häll upp i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna innan kakan delas i två bottnar.

Kompott:

Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, citronsaft och gelésocker i en kastrull och sjud under omrörning tills det börjar koka. Koka i en halv minut. Låt svalna.

Kräm:

Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker, socker och potatismjöl i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen tillsammans med kvargen/kesellan när krämen svalnat.

Sockerpasta:

Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Tillsätt sirapen. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar.

Montering:

Gör ren springformen och lägg i en av bottnarna. Lägg en tredjedel av vaniljkrämen på bottnen och därefter jordgubbskompotten. Bred ut kompotten över bottnen nästan ända ut till kanten. Strö daimkrosset över fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Fyll på med resten av krämen och jämna till den. Ställ i frys i en timme.

Under tiden vispas resten av grädden till fast skum och sockerpastan kavlas ut tunt till en stor cirkel. Bred den vispade grädden över kakan. Klä hela kakan med sockerpastan och skär rent runt tårtan.

Smält chokladen över vattenbad och fyll den i en spritspåse av plast. Spritsa ut i något fint mönster på tårtan. Pudra över florsocker.