Glass

Glass är fryst livsmedel med en mjölkprodukt som huvud­ingrediens. Termen glass innefattar bland annat mjölk-, grädd- och mjukglass, vegetariska varianter, isglass, sorbet och yoghurtglass. Det finns många goda sorter att välja på och det är inte alltid lätt att veta vad som är vad, så här är en liten redogörelse för några vanliga varianter!

Frozen custard – en amerikansk variant av glass med stor del ägg. Enligt Amerikanska Food and Drug Administration måste frozen custard innehålla 10 % mjölkfett och 1.4 % äggula, annars är det “bara” glass.

Gelato – betyder ’glass’ på italienska men det syftar även på en speciell sorts glass av mjölk, socker och smakämnen. Gelato innehåller inte mjölk eller grädde.

Glass - Glass från franskans glace som betyder is, tillverkas traditionellt av socker, grädde eller mjölk och ibland ägg. Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuds äggula och socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens. För fabrikstillverkad glass, som kan innehålla stabiliseringsmedel och även vanlig luft, finns tydliga regler för glassens beståndsdelar.

Granita – en italiensk isglass eller i det närmaste smaksatt is. Bär eller frukt mixas med vätska och en smaksättare och fryses sedan i en form. Man skrapar sedan upp den frysta granitan med med en gaffel så att man får en lös lite smulig textur.

Gräddglass - Det som i Sverige kallas för gräddglass skall vara en ren mjölkprodukt med lägsta fetthalt 8% av vikten, men vanligast är 10-17%.

Isglass - består av fryst smaksatt vatten. Till skillnad från sorbet så fryses isglass stillastående. Eftersom resultatet blir så kompakt, fryses isglass i portionsformar.

Mjukglass – glassmassa som inte frysts hård där man även har vispat in luft i smeten för att få en mjuk konsistens. Den första mjukglassen skapades i USA på 1930-talet och en av de forskare som tog fram den moderna mjukglassen var Margaret Thatcher!

Mjölkglass - en ren mjölkprodukt med lägsta fetthalt 3% av vikten, dock vanligtvis 5-8%.

Parfait – Parfait innehåller en stor andel grädde och fryses stillastående. Parfait innehåller ofta bär som smaksättning. Parfait kommer av franskans ord för “perfekt”.

Saftis – en variant av isglass som måste innehålla minst 10 gram citrusfrukt eller 15 gram annan frukt per 100 gram färdig produkt.

Semifreddo – Semifreddo som är en italiensk glassdessert. Semifreddo betyder halvfryst på italienska och består av vispad grädde och vispade ägg frysta med en smaksättning. Motsvarar den franska parfaiten.

Sherbet – innehåller fruktpuré och sockerlag men även mjölk. Sherbet liknar sorbet och vanlig isglass, men innehåller även 1-3 gram fett samt 1 gram mjöltorrsubstans per 100 gram färdig produkt.

Sorbet – en dessert gjord på fryst puré av frukt eller bär och sockerlag. Ibland ingår även äggvita. Sorbet innehåller inte någon mjölkprodukt. Sorbet fryses under omrörning.