Gnocchi alla romana

Gnocchi alla romana är en romersk klassiker där gnocchin lagas av mannagryn. Serveras med en mustig tomatsås och riven parmesan.

Detta har vi inte provat än, då mannagryn innehåller gluten kommer vi nog fuska och använda polenta istället.

2 portioner

1 l standardmjölk 3%
250 g mannagryn
100 g smör
2 äggulor
120 g riven parmesan
30 g riven gruyere
Salt
Muskotnöt
Riven parmesan och tomatsås till servering.

Gör såhär:

Koka upp mjölk, hälften av smöret, en rejäl nypa salt och 7-8 riv muskotnöt.

Vispa ner mannagryn och låt blandingen puttra i 8-10 minuter under omrörning. Ta grytan av värmen och låt svalna lite.

Rör ner äggulor och 80 g parmesan. Rör slätt och smaka av med salt och peppar.

Bred mannagrynsblandningen ungefär 1 cm tjockt på en smord bricka eller en plåt med bakplåtspapper. Låt stela.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stansa ut små rumdlar på ca 3-4 cm i diameter, eller skär i rutor.

Lägg gnocchin i en ugnsfast form. De får gärna överlappa varandra lite. Smält resten av smöret och ringla över gnocchin. Strö över resterande parmesan samt gruyere.

Baka gnocchin i ugnen i ca 15 minuter tills ytan är gyllene.

Server med en god mustig tomatsås och extra riven parmesan.