Grön ärtsoppa

Väldigt god och lättlagad soppa som är trevlig både som förrätt eller huvudrätt. Då ärtorna är rätt söta är det gott med något tillbehör med lite sting att strö över vid servering, exempelvis tärnad rökt lax, knaperstekt bacon, ägghalvor med rom eller lite riven pepparrot. Servera gärna en grov smörgås till.
image

2 portioner

250 g gröna frysta ärtor
0,5 gul lök
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl fraiche eller grädde, valfri fetthalt
salt och peppar

Gör såhär:

Koka upp vatten och buljong och grovhacka löken under tiden.

När buljongen kokar, tillsätt lök och ärtor och koka under lock i ca 5 minuter.

Dra kastrullen av värmen och mixa till önskad konsistens med mixerstav.

Justera eventuellt konsistens genom att tillsätta lite mer vatten eller koka ihop utan lock några minuter.

Rör ner fraichen och smaka av.