Hasselbackspotatis

Visste ni att hasselbackspotatisen är ett svenskt påhitt? Hasselbackspotatisen skapades nämligen på 50-talet på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

4 portioner

1 kg jämnstora potatisar, gärna 12 st så man får 3 potatisar var
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd, ev glutenfritt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen.

Skär potatisen i tunna skivor, men skär bara igenom till hälften. Om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt. Eller så kan man ta två träslevar, lägga potatisarna mellan skaften och skära.

Lägg potatisen med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.

Smält smöret och pensla ungefär 2/3 av det på potatisarna. Strö över salt och peppar.

Tillaga i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter.

Pensla med resten av smöret, strö över ströbrödet och tillaga i 10 – 15 minuter till tills potatisen är mjuk och ströbrödet har en vacker gyllene färg.