Janssons ugnspannkaka

En god variant av ugnspannkaka med smak av Janssons frestelse.

3 dl mjöl, helst graham eller fullkornsvetemjöl eller glutenfritt
6 dl mjölk
3 st ägg
1 gul lök
1 stor burk ansjovis
salt och peppar
olja i sprayform

Gör såhär:

Strimla löken och fräs den mjuk i en oljesprayad stekpanna några minuter. Har man tid är det gott att låta löken steka långsamt och bli riktigt karamelliserad.

Häll mjöl i en bunke. Vispa ned mjölken lite i sänder till en klumpfri smet.
Vispa till sist ner äggen och blanda ner löken. Smaksätt smeten med ansjovisspad, salt och peppar. Låt helst smeten stå och dra ca 15 minuter.

Häll smeten i smord/oljesprayad ugnsform ca 20×30 cm och grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 15 minuter tills ytan stelnat. Arrangera ansjovisen lite snyggt och grädda 10-15 minuter till, tills hela pannkakan är genomgräddad och ytan ser fin ut.

Servera med lingonsylt och sallad.