Janssons zucchinifrestelse

Variant av Jansson där potatisen ersätts av zucchini. För glutenfri variant, använd glutenfritt ströbröd eller uteslut det. För glutenfri och/eller low-carbvariant, prova att byta ströbröd mot mandelmjöl.

1 kg zucchini

1 burk ansjovis inklusive spadet

2 gula lökar

2,5 dl grädde, valfri fetthalt

0,5 – 1 msk smör

1 msk ströbröd, ev glutenfritt eller mandelmjöl

Salt

Peppar

Gör såhär:

Skär zucchinin i strimlor. Skala och strimla löken.

Stek löken mjuk i smöret.

Varva zucchini, lök och ansjovis i en ugnsform. Slå över grädden, smaksatt med valfri mängd sillspad. Salta och peppra. Strö över ströbrödet.

Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 30-40 minuter till den är lagom “torr” och zuccinin genomkokt.