Köttfärsgratäng

En god och mättande gratäng som lagas allt i ett i ugnen.

8 portioner

600 g nötfärs 10%
2 gula lökar
2 morötter
1 msk smör
2 msk maizenamjöl
2 burkar krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
2 kryddmått malen muskotnöt
0,5 msk paprikapulver
0,5 – 1 tsk chiliflakes
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
3 dl rött vin
16 medelstora potatisar
1 tsk salt
3 dl Milda 4%
4 dl riven ost 17%

Gör så här:

Hacka löken och bryn den i smöret.

Lägg i köttfärsen och låt den bli brynt.

Skala och riv morötterna fint.

Tillsätt tomater, morötter, buljong, tomatpuré och kryddor i stekpannan. Låt allt puttra 10 minuter.

Vispa ut maizenamjöl i vinet. Häll vinet i såsen och låt allt puttra i 5 minuter på svag värme. Smaka av. Såsen får gärna vara lite för kryddstark då den senare blir “utspädd” med potatis och grädde.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatisen och skiva tunt.

Varva potatis och köttfärssåsen i en ugnsäker form eller i en liten långpanna. Börja med potatis i det understa lagret och avsluta med köttfärs i det översta. Salta och peppra på potatislagren.

Blanda Mildan med den rivna osten. Häll över blandningen och sätt in gratängen i ugnen på 200 grader ca 50 min – 1 timma tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg.

Servera med en god sallad.

Smaklig måltid!