Laxmousse

Detta recept, som så många andra, har Helena fått från sina föräldrar. Självklart är det omgjort lite grann efter vårt tycke! Moussen kan serveras som bufférätt med en romsås eller som förrätt med lite sallad, lök, rom och sås på rostat bröd.

Vi serverade den som lite matigare tillbehör på vår kräftskiva 2012.

Som variation kan man hälla moussen på en botten av rågbröd och dekorera med dillgele eller skivor av ŕökt lax.

6-8 portioner

5 blad gelatin
ca 10 cm av en “normaltjock” purjolök
100 g skalade räkor
3 dl gräddfil
1 dl lättmajonnäs
200 g tillagad lax. Man kan använda kokt, varmrökt, kallrökt lax eller en mix, beroende på vad man känner för och har i kylen.
2 msk löjrom
0,5-1 msk hackade färska örter, till exempel dill och gräslök
salt
svartpeppar

laxmousse

Gör såhär:

Klä en enliters brödform med plastfolie. Försök få folien så slät som möjligt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Finhacka purjolök och räkor.
Hacka laxen om den är kallrökt. Kokt och varmrökt lax är bara att dela med två gafflar. Kolla noga att det inte blir kvar några ben i köttet.
Blanda gräddfil och majonnäs. Blanda ner de övriga ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Rökt lax kräver mindre salt än kokt lax.
Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det rinna av lite, det behöver inte kramas ur, och smält det i en kastrull.
Häll gelatinet ner i smeten i en tunn stråle under konstant omrörning.
Häll smeten i brödformen, täck över och låt moussen stelna i kylen 3-4 timmar.

Stjälp upp och garnera laxmoussen med lite färska örter eller rom vid servering. Servera gärna med en kall örtsås till.

One thought on “Laxmousse”

Comments are closed.