Marängtårta med citrongrädde

Tårta som Helena bjöd på när hon fyllde 28. I originalreceptet ska man koka sin egen lemon curd, men vi köpte färdig.

10 portioner

4 äggvitor
2 dl strösocker
3 dl Vårgårdaris
1 tsk rapsolja till långpannan
2 burkar lemon curd
5 dl vispgrädde
5 dl färska jordgubbar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 125°.

Lägg ett bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna. Pensla bakplåtspappret med olja.

Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum.

Vänd ned riset i marängsmeten och bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan.

Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.

Vispa 2 dl grädde och blanda med 1 – 2 burkar lemon curd beroende på smak.

Skär marängbottnen på mitten till två likstora halvor. Bred krämen på den ena halvan och lägg den andra tårtbottnen ovanpå.

Dela eller skiva jordgubbarna. Vispa resten av grädden och bred den överst på tårtan och dekorera med jordgubbar.