Midsommarbröd

Midsommarbröd med recept från Johannishus! Brödet har enligt Blekinge-gille ha serverats på gårdens midsommar- och skördefester i snart 200 år. När grevinnan Carola Wachtmeister flyttade in på Johannishus 1929, bakade man omkring tusen bullar till midsommar!(blekinge-gille.se)

0,5 liter mjölk
75 g smör
25g färsk jäst
0,5 dl sirap
1 tsk salt
1 msk nymalen anis
1 msk nymalen fänkål
1 msk stött pomeransskal
ca 12 dl vetemjöl special

Gör såhär:

Smula ner jästen i bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk, sirap och kryddor. Ljumma till 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Arbeta in vetemjölet och låt degen jäsa 1,5—2 timmar.

Forma den till fyra bullar. Lägg dem på smord plåt och skåra dem lätt. Låt dem jäsa i 40—60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda bröden i ca 25 min. Pensla de varma bröden med vatten och låt dem svalna i duk. Ät brödet med smör och ost.