Rödbetsrisotto

I receptet ingår ingen ost, men det går såklart bra att tillsätta om man vill. Rör isåfall ner riven ost i den färdiga risotton. Sätt på locket och låt stå några minuter. Rör om och servera.

4 portioner

6 rödbetor
2 tärningar grönsaksbuljong och 1 liter vatten
2 rödlökar
2 klyftor vitlök
1 msk rapsolja
3 dl risottoris
1 dl vin eller matlagningsvin, rött eller vitt beroende på smak och tillgång
salt och peppar
2 valnötter

Gör såhär:

Koka fyra rödbetor i en kastrull. Låt svalna, skala och skär i klyftor. Strö över salt och peppar.

Skala och riv de andra två rödbetorna grovt.

Koka upp buljongen i vattnet och håll varmt.

Hacka löken och fräs i oljan.

När löken är genomskinlig, tillsätt riset och rör om. Fräs någon minut till.

Slå på vinet och låt koka upp. Låt puttra några minuter under omrörning.

Tillsätt de rivna rödbetorna.

Tillsätt buljongen lite i sänder och låt koka några minuter under lock mellan varje gång. Rör om då och då och se till att det inte bränns i botten.

Beroende på riset är risotton klar på 20-40 minuter.

Hacka valnötterna och strö över risotton. Servera med de kryddade rödbetsklyftorna.