Sallad med nudlar och citronyoghurtsås

Denna goda friska sallad serverade Sara som tillbehör till kyckling. Eftersom jag har en grönsakssvarv kör jag gurkan i den för att få snygga girlanger! Har man ingen grönsakssvarv kan man hyvla gurkan med osthyvel. Genom att välja olja och soygurt och olika sorters nudlar kan salladen anpassas efter olika behov.

10 bufféportioner

200 g äggnudlar, ev glutenfria eller shiratakinudlar
2 msk rumsvarmt smör, olja för vegansk variant
3 msk citronjuice
2 tsk malen ingefära
Salt
Svartpeppar
2 salladslökar
1 gurka
2 liter bland sallad
3 dl matyoghurt, soygurt för vegansk variant
0,5 citron, rivet skal och juice
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:

Koka nudlarna. Spola dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Rör i smör, citronsaft och ingefära. Smaka av med salt och peppar.

Strimla salladslöken på snedden.

Kör gurkan i grönsakssvarv till girlanger ca 10 cm långa.

Blanda ihop matyoghurt, citronskal och citronjuice och vitlök till en dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.

Blanda nudlar, grönsaker och hälften av dressingen.

Lägg upp på ett fat och servera resten av dressingen till.