Sommartårta utan socker eller gluten

Låt gärna tårtan stå odekorerad några timmar eller över natten så blir den extra saftig.

10 bitar

Bottnarna:

3 st ägg
2 dl steviaströ
100 g rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
1 dl hackad rostad mandel
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk fiberhusk
4 droppar bitter­mandelessens
1 tsk vaniljessens
Smör och glutenfritt ströbröd, kokos eller mandelmjöl till formen

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och steviaströ vitt och fluffigt.

Vispa ihop med resten av ingredienserna.

Häll smeten i en smord bröad springform.

Grädda bottnen i cirka 20 minuter eller tills den är genomgräddad.

Låt svalna och dela sedan på mitten till två bottnar.

Vaniljkräm:

1,5 dl kaffegrädde
2 ägg
1 tsk vaniljessens
2 msk steviaströ

Gör såhär:

Vispa ihop och koka försiktigt upp grädde, ägg, vanilj och sötning under omrörning. Sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt krämen svalna.

Montering:

3 dl sockerfri jordgubbssylt, gärna Ica
4 dl mellangrädde
1,5 liter färska jordgubbar till garnering
Ev. citronmeliss till dekorering

Gör såhär:

Bred ut sylten över den ena botten. Häll sedan över vaniljkrämen, inte ända ut i kanterna. Lägg försiktigt på den andra bottnen.

Vispa grädden och bred den i ett jämnt lager över hela tårtan.

Skär jordgubbarna i skivor eller halvor och dekorera tårtan.

Avsluta eventuellt med att dekorera med några kvistar citronmeliss.