Ta till vara på resterna i köket!

Det är oekonomiskt och helt enkelt dumt att inte ta tillvara på tex ändbitar av fisk, brödkanter och överblivna kryddkvistar. Här är lite tips på hur man kan tillvara det som inte gick åt till middagen:

Ändbitar av fisk, räkskal och liknande:

Ändbitar av fisk kan malas till färs, blandas upp med ett ägg, lite ströbröd och bli till fiskbiffar.

Skal av räkor och kräftor och huvuden från hela fiskar kan kokas till fond. Lägg skalen i en gryta med lite lök och rotfrukter. Låt sjuda i ca 20 minuter och sila av. Frys in i portionsförpackningar.

Färska örter:

Träiga örter som timjan och oregano kan torkas. Häng örterna på ett snöre på ett luftigt ställe i köket. Smula sedan ner örterna i glasburk och använd till matlagning.

Gräslök och dill kan finhackas och frysas in för senare behov.

Torrt bröd, brödskalkar:

Skiva brödet och rosta/torka det i ugnen. Låt svalna och kör till ströbröd i matberedaren. Eller låt brödet torka på en luftig plats och kör sedan i matberedaren till ett ströbröd med lite diskretare smak.

Skiva brödet och pensla med olja. Strö över salt och peppar, gnid över en vitlöksklyfta och rosta lätt i ugnen. Servera till soppa. Kan sparas någon dag i tättslutande burk.

Chilifrukter och ingefära:

Finhacka chilin och torka eller frys in.

Frys in ingefäran hel. Den är nästan lättare att riva när den är frusen och smaken påverkas inte alls.

Citrusfrukter:

Frys in överblivna citroner och limefrukter. Skär i klyftor, frys in och använd istället för istärningar i drinkar, eller tina och pressa över fiskrätter.

Vaniljstång:

En halv vaniljstång över, eller? Kanske skrapat ur och använt bara fröerna i mitten av vaniljstången och har skalet kvar? Dela ev hel vaniljstång på längden. Skrapa ur ev kvarvarande fröer. Lägg alltihop i en burk med socker, florsocker eller sötningsmedel och låt stå minst några dagar, så har du hemlagat vaniljsocker!