Tjälknöl

Tjälknöl skapades av Ragnhild Nilsson i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde dock bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte rädda steken, som förstås var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Steken visade sig vara mycket mör och god. 1982 skickade Ragnhild in receptet på den nyupptäckta maträtten till en tävling i ICA-kuriren där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar till tjälknöl och blir möra och goda.

Tjälknölen serveras kall i tunna skivor, exempelvis till potatisgratäng, god såsm lingon eller rönnbärssylt. Den liknar rostbiff, men är tillagad vid lägre temperatur och under längre tid vilket ger mörare kött.

Räkna med att 1 kilo kött till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare när man steker större stekar.

Fryst älgstek, älgfransyska eller älgrostbiff

Lag till en stek på ungefär 1kg
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk strösocker
7 hela svartpepparkorn
5 krossade enbär
2 lagerblad

Gör såhär:

Sätt ugnen på 75°.

Lägg det frysta köttet på ett galler i mitten av ugnen med en plåt under, eller i en ugnsfast form.

Stick in en köttermometer när köttet har tinat efter några timmar.

När termometern visar 55 grader är köttet rött inuti, vid 65 är det rosa och vid 75 helt genomstekt. Det brukar ta någonstans mellan 15 och 17 timmar.

Koka upp lagen, låt svalna och kyl sedan ned i kylskåp.

Lägg det varma köttet i den kalla lagen i 4–5 timmar, beroende på stekens storlek. Vänd på köttet efter halva tiden. Låt inte köttet ligga längre då det blir för salt.

Alternativ lag:

1 l vatten
4 msk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
0,5 msk torkad rosmarin

Whiskeylag:

8 dl vatten
2 dl whisky
1 dl salt
1 msk strösocker
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 trm chiliflakes
1 tsk senapsfrö
2 lagerblad